Bezienswaardigheden Vlore

Vlore
2017-01-12

Bezienswaardigheden Vlore

Vlore ligt in de zuidwestelijke kustgebied van Albanië, aan de zuidkant van de Adriatische Zee en het noordelijk deel van de Ionische Zee. De Vlore kustlijn is goed voor ongeveer 30% van de gehele kust van Albanië en in de nabijheid bevindt zich de Albanese Riviera. Het is 135 km van de hoofdstad vandaan, Tirana, gescheiden door slechts 72km van Italië (Kanaal van Otranto) en 123km uit Griekenland (het eiland Corfu). De oppervlakte van Vlore is 1609km2 en omvat 4 steden; Vlore, Selenica, Himara en Orikum. Het heeft een klimaat typisch van de Middellandse Zee, met milde winters die over het algemeen nat zijn en zomers droog zijn. De regio Vlore heeft drie fundamentele klimaatzones: De kust heeft gematigde temperaturen, als de andere landen van de Middellandse Zee, en heeft geen last van de koude wind, zoals de westelijke kant van Albanië.

Het binnenland, de heuvelachtige gebieden in de regio hebben een koel klimaat met regen en vergelijkbaar met die van Midden-Europa met een relatief mild klimaat. Het bergachtige regio, zoals Llogara, beschikt over een droog landklimaat. In de winter kan het behoorlijk koud zijn (hoewel sneeuw zeldzaam is) en heeft een frisse, koele lucht de hele zomer lang. Vlore krijgt meer uren zonneschijn per jaar dan welke andere regio in Albanië – een gemiddelde van meer dan 2000 “zonne” uren per jaar. Vlore is het enige schiereiland in Albanië, die is vernoemd Karaburun. Het is ongeveer 16km van 4km in omvang, en een oppervlakte van 62km². Het schiereiland Karaburun is rijk aan natuurlijke hulpbronnen (beroemd om marmer), bossen en archeologische overblijfselen. Het is ook de thuisbasis van een reserve voor wilde zwijnen. Het enige eiland in Albanië, genaamd Sazan, ligt 17 km van de haven van Vlore en 9km van Triport  in de regio Vlore. Het hoogste punt van het eiland is 342m hoog. Sazan heeft een oppervlakte van 5.7km² en 12 km van de kust. Een rotswand breekt het strand. Vlore is lang bekend om haar olijfolie productie, bij de laatste telling had het ongeveer 280.000 olijfbomen staan. De olijf handelsmerk “Vlonjak” is een van de oudste in Europa en staat bekend om zijn grote olieproductie. Het gebied rond Vlore komt van bloeiende oude steden zoals Amantia-Ploce, Olympe-Mavrova, Orikos-Orikum, Himera-Himare, Kionina-Kanine, Nymfeum-Selenica en Aulona-Vlora.

Veel beroemde mensen in Albanië zijn geboren in Vlore, met inbegrip van 6 voormalige ministers (Xhafaj, Malaj, Angjeli, Gjinushi, Leskaj, Pango), veel bekende zangers (inclusief Aurela Gace en Poni), en diverse andere VIP’s. Vlore is ook bekend als de hoofdstad voor de revolutie in Albanië 1997. Zani Caushi was één van de lokale leiders, hoewel hij later begon aan drugshandel.

Vlore

 

Bezienswaardigheden

Kropisht kasteel is gelegen in de plaats genaamd Llutroi, het is gebouwd in de Romeinse periode. Het is samengesteld uit stenen, 24x2x5cm. Het fort werd gebouwd in de vorm van een vierkant met een oppervlakte van 250x180meter. Voor het grootste deel van de breedte van de stenen waren 1.2meter.

Kukum kasteel is gelegen in Qeparo, in de buurt van Palermo, in de regio van Vlore. Het werd gebouwd in de 2de eeuw voor Christus.

Vlore kasteel werd in 1531 gebouwd door Sultan Sulejman om Vlore te beschermen tegen aanvallen van het leger van Venedik. Dit kasteel werd gedocumenteerd door Dr. Auerbahu in 1847 en werd opgeslagen in het  bibliotheek archief van Innsbruck.

Kanina Castle ligt op ongeveer 6 kilometer afstand van de stad Vlora in het dorp met dezelfde naam. Het kasteel is gelegen aan de kant van Shushica’s Mountain, ongeveer 380 boven de zeespiegel. De schikking heeft een oppervlakte van 3625 hactares. In de 4e eeuw voor Christus werd het kasteel omgevormd tot een vestingstadje. In de 6e eeuw werd het kasteel herbouwd door Justinianus I en werd het kasteel het centrum van het vorstendom van Valona in de 14 eeuw. In Anna Komnenes ‘notes, sprak ze lang over haar vader, keizer Aleks’ oorlog tegen het Normandische leger.

Movrove kasteel is gelegen in het Shushice dal en werd gebouwd in de 4e eeuw voor Christus. De muren werden gebouwd met een kalkstenen blokkade

Grotten – Grot geschriften-Lepenice ligt op de berg en het dorp met dezelfde naam, die een hoogte van 800 meter boven de zeespiegel heeft.

 

Evenementen

Aulona International Folk Festival

Festival “Aulona International Folk Festival” vindt plaats in de kuststad Vlora, Albanië. Het festival wordt georganiseerd door het Cultureel Centrum “Aulona” (voorheen genaamd “Nightingales van het Zuiden”), dat is een private rechtspersoon die onder de Albanese wetgeving op het gebied van cultuur en cultureel erfgoed. De activiteit is gericht op om traditioneel te blijven en begeleidt de opening van het toeristische seizoen in Vlora  in mei. Het festival wordt gehouden op basis van verschillende donaties in samenwerking met de City Hall, Kamer van Koophandel en andere instellingen of het betrokken, binnen- of buitenlandse entiteiten. AIFF is een eenvoudige folk festival, gebaseerd op de principes van de C Ioffe’s en beheerd door een comité Organizer (personeel) samengesteld uit persoonlijkheden en mensen die van kunst en cultuur houden. Het eerste festival werd gehouden op 9-11 mei 2009.

 

 

Eten en drinken

De producten van de zee zijn enkele van de beste in Albanië. Je moet niet vergetenze  te bezoeken: Paradisa Beach Restaurant, een van de beste zeevruchten producten in Albanië. De 5-10 minuten (afhankelijk van het verkeer) met een auto van het centrum van Vlore.Een ander groot restaurant is “Makareshi”, dat is minder dan 5 minuten van het centrum van de stad (met een auto). Maar het belangrijkste ding is om te eten. Vlore (samen met Kurvelesh) is het centrum van Laberia – de meest bekende en patriottische regio van Albanië. Probeer kukurec, qumeshtor en harapash. “Mish ne hel”, dat is rotisserie lamsvlees.

De producten zijn afkomstig uit zuivel dieren die in de bergen worden opgevoed door de zee. Hier zijn enkele voorbeelden van de traditionele Albanese gerechten: Byrek is een bladerdeeg, dat heeft de voorkeur van de bevolking van Vlore te worden gevuld met ofwel gebied groenen (spinazie en prei) of gewoon als een melkachtige taart of zelfs vlees. De belangrijkste ingrediënten zijn verse melk, meel en veld greens.

Gegrild vlees is kenmerkend voor Vlore, en is te vinden in elk restaurant. De nabijheid van de zee en de kwaliteit van weilanden geven het vlees op dit gebied een onvergelijkbare smaak. Lamsvlees uit Karaburun is gekookt boven een open vuur en is bijzonder lekker. Wordt meestal geserveerd met een saus gemaakt met Kos, komkommer en knoflook.

Yoghurt in Vlore wordt traditioneel geproduceerd en is anders dan de yoghurt geproduceerd in het grootste deel van Europa: het heet “Kos” en wordt meestal gemaakt zonder suiker, omdat mensen van Vlore het meestal transformeert in een smakelijke saus (met komkommer en knoflook) of in een drankje genaamd “Dhalle” (vergelijkbaar met Turks “Ayran”: kos, water, zout).

Harapash is vergelijkbaar met pap en wordt gekookt met maïsmeel, de darmen van lam, kaas en boter.

Raki is de traditionele alcoholische drank van Albanië. Het drankje is meestal op basis van druiven, maar u kunt ook raki gemaakt van zwarte bessen en pruimen vinden. Het wordt beschouwd als vergelijkbaar met Griekse “Ouzo” te zijn

Een ander typisch gerecht voor Vlore gerechten zijn platen met schaal-en schelpdieren, vis, mosselen, garnalen en kreeft. Vlora heeft veel van dit, dat in de buurt van de zee.

Door de belangrijkste strand waar de Adriatische Zee aan de Ionische zee, is er een bron van natuurlijk mineraalwater die leidt in de oceaan. Locals vullen lege flessen om het mee te nemen naar het strand, en grotere containers om het mee naar huismee te nemen.

 

Waar te verblijven

Accommodatie op aanbod varieert van luxe tot basic met een goede keuze van hotels.Vriendelijke service en goede gastvrijheid is meestal aangetroffen. Ook beschikbaar zijn prive-appartementen en huizen voor een langer verblijf van 10-15 dagen, B & B’s en hostels. U kunt kamperen in sommige gebieden.

Hotel Regina (van €47)

Radhime, Orikum, Vlorë

Dit hotel Vlore ligt aan het strand, 2 mijl (3,2 km) van Marina di Orikum, en binnen 9 mijl (15 km) van het Nationale Museum van Onafhankelijkheid en de Universiteit van Vlora. Flag Square en Historisch Museum zijn ook binnen 9 mijl (15 km).

Als je verblijft in dit hotel bij het strand kunt u genieten van parasols en ligbedden.

Hotel New York (van €42)

Uji i ftoht, Vlore

Dit hotel ligt aan het strand in Vlore, en is op de promenade, 2,6 mijl (4,1 km) van het Nationale Museum van Onafhankelijkheid, en 2,6 mijl (4,3 km) van de Universiteit van Vlora. Flag Square en Historisch Museum zijn ook binnen 6 mijl (10 km) te bereiken.

Breng de dag ontspannen op het privéstrand van het hotel New York of bij een jachthaven door.

Jonufra (van €28)

  1. Nacionale VLORE-Sarande KM 2, VLORA

Dit hotel ligt bij het strand in Vlore, is binnen 6 mijl (10 km) van het Nationale Museum van Onafhankelijkheid, Universiteit van Vlora en Marina di Orikum. Flag Square en Historisch Museum zijn ook binnen 6 mijl (10 km) bereikbaar.

Samen met een restaurant, dit hotel heeft een bar / lounge en eigen parkeergelegenheid. Daarnaast is er een 24-uurs receptie en meertalig personeel zijn ter plaatse.

 

Vervoer

Stadsbussen zijn frequent en goedkoop. een ticket voor de lokale vervoer kost 30 ALL, wat overeenkomt met 0,25 cent. De meest bruikbare lijn is

Vlora naar Jonufer – Orikum – Rradhime

De stadsbussen gaan tot ‘Plazhi i Ri’, voor een bezoek aan de stranden van Jonufer, Orikum en Rradhime.

De minibussen zijn frequente, elke 20 minuten rijden ze en de reis duurt ongeveer 15 minuten. De prijs van het ticket voor Jonufer is €0.35, terwijl het voor Orikum en Rradhime 100 ALL is (~ 0,9 EUR).

Vervoer van Vlora naar andere steden

De intercity busstation ligt dicht bij Muradi Mosque.

Vlora naar Himara / Himara naar Vlora:

Er zijn vier bussen per dag voor elke route, de prijs voor een ticket is ~ 400 ALL, gelijk aan 3,20 euro. De reis duurt ongeveer 3.5 uur.

De minibussen vertrekken vanaf Tirana elk half uur, tot 16:00. De prijs ligt rond de €4.50 en de reis duurt  2,5 uur.

Taxis

De taxi’s maken gebruik van een taximeter, de prijs is 90 ALL / km (~ 0,80 euro) in de stad en €0.50/ km buiten de stad. Niet alle taxi’s maken gebruik van een taximeter, dus de prijs is niet standaard en het kan af en toe nog eens verschillen.

 

Emergency Numbers

Road politie – 126

Ambulance – 127

Brandweer – 128

Politie – 129

Algemeen alarmnummer – 112

Noodsituatie op zee – 125


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts