Bezienswaardigheden Polen top 10

Bezienswaardigheden
2017-01-02

Bezienswaardigheden Polen top 10

.

Polen heeft eeuwen overleefd als een trots, onafhankelijk land, klaar om haar nieuwe rol in de moderne geschiedenis te nemen. Bezoekers van Polen ontdekken wat de lokale bevolking al lang bekend,Polen is een land dat rijk is aan fijn cultuur, schilderachtige landschappen en buitengewone historische bezienswaardigheden. Of het verkennen van de natie de bruisende steden, de meren en bossen van haar schilderachtige landschap of een van de andere toeristische attracties in Polen, de bezoekers zijn er zeker van te rijke herinneringen weg te brengen.

1 Auschwitz (Oswiecim)

Het concentratiekamp Auschwitz werd opgericht in april 1940 in de vooroorlogse Poolse kazerne aan de rand van Auschwitz. Oorspronkelijk bedoeld voor Poolse politieke gevangenen, werd het kamp ‘hergebruikt’ als een dedicated centrum voor de wholesale-uitroeiing van de Joden van Europa. Het veel grotere kamp Birkenau (Brzezinka), ook wel aangeduid als Auschwitz II, werd gebouwd 2km ten westen van de oorspronkelijke site in 1941 en 1942, gevolgd door een andere in Monowitz (Monowice), enkele kilometers naar het westen. Er wordt nu geschat dat er in totaal ongeveer 1,6 miljoen mensen van 27 nationaliteiten geëlimineerd zijn waaronder, 1,1 miljoen joden, 150.000 Polen en 23.000 Roma.

Bezienswaardigheden

Praktische Info: Auschwitz is gevestigd in Oswiecim, een stad niet ver van Krakau. Er zijn bussen tussen de twee verstigingen. De naam Auschwitz wordt vaak gebruikt voor het hele Auschwitz-Birkenau complex. In 2007 veranderde UNESCO de wereld erfgoed lijst voor Auschwitz uit ‘Concentratiekamp Auschwitz’ naar ‘Auschwitz-Birkenau’, op verzoek van de Polen. Zowel Auschwitz en Birkenau zijn open voor het publiek. Het aantal bezoekers van mei-oktober zijn zo groot dat de toegang van 10:00 tot 15:00 is alleen met een rondleiding. Deze moeten ten minste twee weken van te voren geboekt worden. Auschwitz II kan worden bezocht zonder gids.

2 Wieliczka-zoutmijn

Net buiten Krakau ongeveer 14 kilometer ten zuidoosten van het centrum van de stad ligt  Wieliczka, Wieliczka is beroemd om zijn ultra-diepe Salt Mine, die continu in gebruik is voor 700 jaar. Het is een angstaanjagende wereld van kuilen en kamers en alles is met de hand gesneden uit zout blokken. De Wieliczka-zoutmijn werd opgenomen op de UNESCO World Heritage List in 1978. De mijn staat bekend om de conserverende kwaliteiten van zijn micro-klimaat, maar ook voor haar gezonde eigenschappen.

De mijn heeft een labyrint van tunnels, ongeveer 300 km verdeeld over negen niveaus, het diepste pad ligt 327m onder de grond. Een deel van de mijn is met zo’n 22 kamers met elkaar verbonden door galeries dat is open voor het publiek zoals een museum, en het is een fascinerende reis. U bezoekt de drie bovenste verdiepingen van de mijn, van 264m tot 135m onder de grond, wandelen door een angstaanjagende wereld van kuilen en kamers. Sommige zijn gemaakt in kapellen, met altaarstukken en cijfers, anderen zijn versierd met beelden en monumenten – allemaal uitgehouwen in zout en er zijn zelfs ondergrondse meren.

Praktische Info: Minibussen naar Wieliczka Kraków vertrekken elke 10 minuten vanaf het noordelijke uiteinde van ul Starowiślna, in de buurt van het belangrijkste postkantoor, en drop passagiers uit bij de onderkant van de weg in de aanloop naar de zoutmijn ingang. Treinen tussen Krakau en Wieliczka vertrekken elke 45 minuten gedurende de dag, maar het treinstation in Wieliczka is meer dan een kilometer uit de mijn.

3 Warschau joodse getto (Getto Zydowskie)

Het Warschau joodse getto – of Getto Zydowskie – wordt beschouwd als een van de meest beklijvende en historisch aangrijpende plaatsen om te bezoeken in heel Polen. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er meer dan 400.000 Joden in Warschau, en in 1942 werden alle leden van de joodse gemeenschap gedwongen in een Duits-geconstrueerde getto te gaan, afgebakend door een 3 meter hoge muur omringt.

Naast het feit dat het woongedeelte van de joodse gemeenschap tijdens de nazi-bezetting ingetogen was. Het joodse getto was ook de plaats van waaruit duizenden mannen, vrouwen en kinderen in de zomer van 1942 verzonden werden naar Concentratiekamp Treblinka dat leidde tot opstand in de getto.

Andere belangrijke plaatsen om te bezoeken zijn het  Monument van gedood en vermoord in het oosten, het Opstand van Warschau Monument, het Umschlagplatz Monument, en het monument voor de Ghetto Heroes, waar het centrum van het getto markeert.

Praktische Info: De Joodse getto werd gebouwd tussen ul. Towarowa, ul. Okopowa, ul. Slominskiego, ul. Gen. Andersa, ul. Swietokrzyska en Jana Pawla II Avenue, met het midden van het monument voor de Ghetto Heroes wordt aangewezen.

Als je met het openbaar vervoer gaat neem lijn 1, 22 of 27  van de tram naar het Cm. Zydowski.

4 Warschau Royal Castle (Zamek Krolewski)

Warschau Royal Castle is gebouwd in het begin van de 17e eeuw. Het Koninklijke Kasteel van Warschau – of Zamek Krolewski – markeert de ingang van de oude binnenstad, en was de officiële zetel van de Poolse monarchie tot aan het begin van de 19e eeuw, ook gaat het Poolse parlement door de geschiedenis heen. Hoewel, zoals de meeste weten van de oude stad werd het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, onderging grote reconstructie tussen 1971 en 1984, en is nu volledig open voor het publiek.

De prachtige bakstenen gevel van het kasteel wordt omgeven  door de bolvormige torenspitse. Het kastele plein is alleen al een bezoek waard. Naast de klassieke Poolse architectuur, Italiaanse invloeden, omdat het paleis werd ontworpen door een Italiaanse architect. Als zodanig, is het gebouw  prachtig, en dient op elke agenda van elke bezoeker van Warschau te staan.

Praktische Info: Het paleis is moeilijk te missen die in de oude binnenstad staat, Het ligt direct aan de rivier de Vistula, en is eenvoudig te bereiken met de tram of bus, beide stopt bij het Stare Miasto of Pl. Kamkowy.

De toelating prijs varieert afhankelijk van welke kamers en collecties u wilt zien. Toetreding tot de permanente tentoonstellingen is gratis op zondag, maar tickets zijn beperkt, en de gidsen zijn niet beschikbaar.

5 Rynek Glowny (Grote Markt)

Krakau Rynek Główny is het grootste middeleeuwse plein in Europa en één van de mooiste stedelijke ontwerpen in zijn soort. Het s lay-out, is gebaseerd op die van een castrum (Romeins militair kamp), dat in 1257 werd opgesteld en is behouden gebleven tot op de dag van vandaag, maar de gebouwen zijn aanzienlijk door de eeuwen heen veranderd.

De meesten van hen kijken nu neoklassieke, maar de gevels laten u verwarren,  de basisstructuren zijn veel ouder. Hier vind u de Lakenhalle ( ‘s werelds oudste winkelcentrum bij 700 jaar), de 13e-eeuwse gotische stadhuis Tower, de prachtige 14e eeuwse gotische basiliek van de Maagd Maria, en de kleine kerk van St Adalbert, sommige van die dateert uit de 11e eeuw.

Praktische Info: Rynek Glowny is het hart van de oude binnenstad van Krakau. Het heeft goede restaurants in de buurt en in de straten.

6 rivier de Vistula

De rivier de Vistula (Wisła in het Pools) is de langste en de belangrijkste rivier in Polen, hardlopen 1047 km. Die van de bron over de hellingen stroomt van Borania Góra, de op een na hoogste berg in de Silezische Beskiden. Op zijn reis naar het noorden stroomt de rivier door de landelijke backwaters van het zuiden van Polen, door middel van Krakau en Warschau totdat deze zichzelf in de Oostzee eindigt door middel van haar talrijke zijrivieren.

Maar de Vistula speelde ook een belangrijke rol in het culturele leven van Polen. In Kraków omsluit de rivier de oude oude stad en wordt omzoomd aan beide oevers door met gras begroeide boulevards waar de lokale bevolking genieten van joggen, fietsen en picknicken in de zomer. De overgrote werelderfgoedlijst van Unesco staat het gotische kasteel van Malbork dat ligt aan de rivier Nogat, de oostelijke zijrivier van de Vistula en in Gdansk, er is zelfs een museum geheel gewijd aan de rivier.

Praktische Info: Seizoensgebonden rondvaartboten varen tussen maart en oktober langs de rivier de Wisla in Krakau, af te wijken van de kade onder  het Wawel-kasteel. Een uur durende tocht langs het kasteel, het kathedraal en het  Skałka Sanctuary bij de barokke kerk van St. Stanislaus.

7 Tyniec Abbey

Neergestreken in een geweldige omgeving op een kalkstenen rots boven de rivier de Vistula, Tyniec is de oudste abdij nog steeds in Polen en heeft een dramatische achtergrondverhaal dat de geschiedenis van het land weerspiegelt. Opgericht door Benedictijner monniken in 1004, heeft de abdij de hoofdstad verhuisd naar Warschau. Kraków overleefd; een brand in de 12e eeuw; belegering in 1772 en een of andere manier het vermijden van de sluiting onder de nazi-bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Sovjet repressie na de oorlog.

Met diverse toevoegingen met inbegrip van een broodnodige massieve muur, door de eeuwen heen en de massa wederopbouw na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De twin-spired kerk van de Heiligen Peter en Paul, is een museum die haar turbulente geschiedenis wilt benadrukken, een souvenirwinkel verkoopt producten die gemaakt zijn door de monniken – inclusief bier en wijn – en een eenvoudig restaurant.

Praktische Info: De abdij is op Benedyktyńska, Tyniec, en is dagelijks geopend 10:00-06:00. Entree €1,37 volwassenen; met toegang tot het museum €2,28 concessies €1,83. Bel van tevoren voor tijden van het Engels-sprekende tours. Tyniec Abbey ligt op 12 km  ten zuidwesten van het centrum van Krakau en is gemakkelijk bereikbaar met de auto of bus. 112 van Most Grunwaldzki. Een bezoek aan de abdij maak dan  ook een aangename 45 minuten durende fietstocht langs de oevers van de Vistula, terwijl wandelaars er 2 uur overdoen.Tussen maart en oktober vertekkenn de rondvaartboten vanaf ulica Flisacka in Krakau en duurt het  1,5 uur om de abdij te bereiken.

8 Zakopane

Zakopane is een klein stadje in het zuiden van Polen aan de voet van  het Tatra-gebergte in de buurt van de grens van Slowakije. Bekend als de winter hoofdstad van Polen, het is een populair toeristische bestemming voor skiën, snowboarden en schansspringen. Nabijgelegen skigebieden Mount Gubalowka, Kasprowy Wierch en Nosal, en cross country ski-pistes kan worden gevonden in de bossen rondom Zakopane. Mount Gubalowka is rechtstreeks te bereiken vanuit het centrum via de kabelbaan.

Zakopane is ook een geweldige zomer bestemming, met mogelijkheden om te wandelen, klimmen en speleologie in de omliggende bergen, evenals meer excursies naar de Dunajec River Gorge en Niedzica Castle, op slechts 40 km afstand. Het is ook een geweldige plek om de traditionele cultuur Goral-een groep van inheemse mensen ervaren met hun eigen unieke taal, eten, muziek, architectuur en kleding.

Praktische Info: Zakopane is het meest gemakkelijk bereikbaar vanaf Krakow, dat is ongeveer 2.5 uur rijden met de bus. De Bussen vertrekken van Krakow regelmatig gedurende de dag, en een kaartje kost slechts een paar euro. Het is ook mogelijk om Zakopane te bereiken met de trein van Krakow, Warschau en Wroclaw.

9 St Mary’s Basilica (Mariacki)

De scheve torens van de majestueuze St Mary’s Basilica domineren de noordoostelijke hoek van Krakau het levendige centrale plein genaamd Rynek Główny. Een kerk heeft deze plek sinds de middeleeuwen, maar deze incarnatie werd gebouwd van rode baksteen in gotische stijl en ingewijd in 1320 nadat het origineel werd verwoest door een invasie Tartaren in de 13e eeuw. De noordelijke toren werd verhoogd tot 80 meter en werd een uitkijktoren van de stad.

Het interieur is fraai versierd met een ster-spangled blauw plafond, zware gotische ornamenten en glas-in-lood ramen die het zonlicht as in patronen in de vloer. Het pronkstuk is de prachtige gebeeldhouwde altaar, gebouwd met hout van de Duitse ambachtsman Veit Stoss in 1489; het kostte hem 12 jaar lang aan zijn schepping, die 13 meter hoog is. Het altaar wordt dagelijks om 11:50 geopend om vergulde scènes te onthullen uit het leven van de Maagd Maria.

Praktische Info: Basiliek van St Mary’s bevindt zich op Plac Mariacki 5, en het is geopend van maandag tot en met zaterdag van 11:30 tot 18:00 en van 14:00 tot 18:00 op zondag. Entree kost €2,28 en concessies kosten 5pln.

10 Pieskowa Skala Castle

Een van de slechts drie kastelen in Polen blijven volledig intact, de Renaissance Pieskowa Skała is op de Eagles ‘Nest Trail, een mooie route dielangs de  middeleeuwse kastelen en wachttorens  gaat. De middeleeuwse kastelen en wachttoren zijn gebouwd als verdediging tussen Częstochowa en Krakow in Malopolska wends.

Gelegen in Ojców National Park en wordt omgeven door prachtige formele knoop tuinen, het kasteel is een van de beste voorbeelden van architectuur uit de Renaissance in Polen. Hoewel het een defensieve versterking van Casimir de Grote in de 14e eeuw het kasteel verwierf zijn huidige prachtige gevel tweehonderd jaar later.

Het kasteel herbergt nu drie kleine musea, een van de Poolse geschiedenis en twee van de kunst, die alle bezoekers de mogelijkheid geven om een glimp van de rijkelijk versierde interieurs, met inbegrip van kunstwerken in bruikleen van het Wawel-kasteel in Krakau te geven.

Praktische Info: De Pieskowa Skala Castle is geopend van dinsdag tot en met donderdag van 09:00 tot 05:00, op vrijdag van 09:00 tot 13:00, en in het weekend van 10:00 tot 18:00 Toegang tot alle drie musea costs €4,11, terwijl concessies kosten €2,51 en parkeren bij de kasteel kost €1,48


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts