Bezienswaardigheden Lyon nederalnds

Bezienswaardigheden Lyon nederalnds
2016-12-31

Attracties in Lyon

Frankrijk’s tweede belangrijkste stad na Parijs is verrassend genoeg nog onontdekt. Hoewel Lyon niet maken heeft met toeristische routes, heeft de stad wel vele culturele schatten en wacht op degenen die de tijd nemen om de stad te verkennen. Met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, heeft Lyon een plaats op de Wereld erfgoedlijst van UNESCO verdiend. De stad heeft de oudste oude ruïnes van Frankrijk, middeleeuwse wijken, en fijne Renaissance huizen. De atmosferische buurten langs de Rhône en de Saône weerspiegelen het rijke erfgoed van de stad. De Quartier Saint-Jean en Colline Croix-Rousse districten hebben een betoverende oude wereld karakter, terwijl de Presqu’ile een voorbeeld is van 19e-eeuwse elegantie. Het gelukkigst van alle bezoekers zijn degenen die reis hier heen maken voor het proeven van de beroemde keuken. Met de meest beroemde chef-kok van Frankrijk, Paul Bocuse afkomstig uit Lyon. Zijn vierde Michelin 3-sterren restaurant is een topbestemming voor fijnproevers. Bij de legendarische Lyonnais gastronomie kan ook worden genoten in heel Lyon “bouchons,” suggestieve kleine brasseries.

Bezienswaardigheden Lyon nederalnds

1 Musée des Beaux Arts

http://www.mba-lyon.fr/mba/sections/languages/english/museum/welcome-museum-lyon
Palais Saint-Pierre, 20 Place des Terreaux
De indrukwekkende culturele erfgoed van Lyon blijkt in dit Musée des Beaux-Arts, wordt beschouwd als de next best Museum voor Schone Kunsten in Frankrijk na het Louvre. Dit museum heeft een van de grootste collecties van kunstwerken van Europa, met inbegrip van antiquiteiten, schilderijen, beeldhouwwerken, en decoratieve kunst uit het oude Egypte tot de dag van vandaag. Het museum heeft ook een uitstekende collectie van impressionistische schilderijen en moderne kunst.
Er zijn vele gerenommeerde werken van Europese meesters als Delacroix, Géricault, Rembrandt, Rubens, Poussin, en Véronèse.
Dagelijks geopend van10:00-18:00 en vrijdag van 10:30-18:00, behalve op dinsdag en feestdagen dan is het museum gesloten,

2 Quartier Saint-Jean en Quartier Saint-Georges (oude stad)
Verdwalen in Lyon sfeervolle Quartier Saint-Jean van de oude stad zijn charme te ontdekken. Deze middeleeuwse wijk ten noorden van de kathedraal is gevuld met smalle geplaveide straatjes en rustige binnenplaatsen. Beginnen met het verkennen rond Rue du Boeuf en de Place Neuve Saint-Jean, een pittoresk plein vol met traditionele restaurants. Dan dwalen rond de verkeersvrije straten van de Rue Saint-Jean en de Rue des Trois Maries. Er zijn vele gezellige winkeltjes en cafés langs de weg. Een andere populaire marionette bedrijf, de Compagnie des ZonZons, presteert op 2 Rue L. Carrand.

3 Musée de la Civilisation Gallo-Romaine (Museum voor Archeologie)
http://www.musees-gallo-romains.com/en
Museum – 17 Rue Cléberg, Lyon; Roman Theaters – 6 Rue de l’Antiquaille, Lyon
Lyon staat op de site van de oude Romeinse stad, genaamd Lugdunum, gesticht in 43 voor Christus, die de hoofdstad van Gallië was. Dit prachtige archeologisch museum toont Gallo-Romeinse tijdperk voorwerpen, waaronder vazen, grafzerken, mozaïeken, standbeelden, munten en keramiek. Het Grand Théâtre die teruggaat tot 15 voor Christus was de plek waar tragedies en komedies werden uitgevoerd. De Odéon was het theater voor muzikale optredens. Er zijn ook fundamenten van een tempel die was gewijd aan de godin Cybele. Open: dinsdag tot en met zondag van 10:00-18:00.

4 Gastronomische restaurants en Culinaire boetieks.
De stevige lokale gerechten zijn: vleesgerechten, worst, en salades. De meeste unieke culinaire specialiteit is iets wat bekend staat als “quenelles,” een soort van bol (gemaakt met vis) in een rijke roomsaus. De meest authentieke plekken zijn de “Bouchons Lyonnais,” brasseries die overal Lyon zijn gevonden. Bouchons zijn vriendelijke kleine restaurants met een klassieke Franse diner-ervaring te bieden. Le Grand Café (4 Rue de la Barre) is één van de liefhebber “bouchon” brasseries, waar traditionele gerechten van een goed beoordeelde Lyonnais chef-kok. Toeristen zullen ook veel plezier winkelen voor gastronomische producten in Lyon.

5 Colline de la Croix-Rousse
Gebouwd op de hellingen van de Croix-Rousse heuvel staat deze historische wijk met een belangrijk centrum van het weven in het begin van de 19e eeuw. Vanwege de hoge helling van de straten, zijn er vele mooie bochten en trappen. Het meest unieke aspect van de wijk is de collectie van de “traboules,” overdekte passages die fungeren als openbare gangen door de kwartalen van particuliere woningen.


6 Presqu’ile District
Lyon Presqu’ile District is een stuk grond, een beetje zoals een eiland in de rivier. Deze wijk wordt gekenmerkt door zijn prachtige architectuur en monumentale pleinen. De plaats des Terreaux is een bezoek waard om alleen maar de fontein door F. A. Bartholdi te zien. Dit grootse kunstwerk beeldt de triomfwagen van de rivier de Garonne.


7 Musée des Tissus en Musée des Arts Decoratifs
http://www.mtmad.fr/fr/Pages/default.aspx
34 Rue de la Charité, Lyon
Het hotel is gevestigd in een 18e-eeuws herenhuis Lyonnais zijn twee prachtige musea: de Fabric Museum en het Museum van Decoratieve Kunsten. De Fabric Museum is een uniek museum dat bezoekers toelaat om de fascinerende geschiedenis van Lyon zijdehandel dateert uit de renaissance ontdekken. De uitgebreide collectie omvat zeldzame Perzische tapijten, kostbare 3e eeuw  wandtapijten en prachtige zijden uit Spanje en Italië. Het Museum van Decoratieve Kunsten biedt een rijke verzameling van 15de- en 16de-eeuwse Italiaanse majolica stukken, de Middeleeuwen en de Renaissance wandtapijten, zilverwerk en antieke klokken. De items worden weergegeven in echt levende tentoonstellingen getoond. Om de culturele context te bieden hebben sommige kamers van het museum een schitterend decor. Het geeft bezoekers het gevoel alsof ze een kijkje nemen in een rijke familie thuis van een vervlogen tijdperk.
Open: 10:00-17:30,Telefoon: +33 4 78 38 42 00

8 Centre d’Histoire de la Resistance en deportatiemuseum

http://www.chrd.lyon.fr/chrd/sections/fr/pied/english_1
Espace Berthelot, 14 Avenue Berthelot, Lyon
Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond Lyon bekend als de “hoofdstad van het verzet” als gevolg van de kracht van haar strijd tegen het nazi regime. Verzet en Deportatie Historisch Centrum is gevestigd in het gebouw dat werd gebruikt door het hoofd van de Gestapo in Lyon. Dit gebouw is nu gewijd aan de nagedachtenis van de slachtoffers die in de kelders van het gebouw werden gehouden. The History Center vertelt het verhaal van de gedeporteerden, de verborgen kinderen van gedeporteerden, leden van het verzet, en anderen die door de Tweede Wereldoorlog woonde. Het centrum heeft tot doel de burgers in het verzet te eren en hommage aan de herinnering aan de slachtoffers van deportatie. Het is voortdurend actualiseren van haar inhoud en voortdurend zoekt WWII ooggetuigen hun stories.Open:Wednesday-Sunday 10:00 delen – 06:00, Telefoon: +33 4 78 72 23 11

9 Basilique Notre-Dame de Fourvière
http://www.fourviere.org/
Place de Fourvière, Lyon
In een majestueuze locatie aan de Fourvière Hill, is de basiliek Notre-Dame die stijgt tot een hoogte van 130 meter boven de rivier de Saône. De basiliek is bereikbaar met een kabelbanen en loopt de heuvel op. Deze prachtige kerk werd gebouwd na de Frans-Pruisische Oorlog, toen de mensen van Lyon hadden gezworen om een Marian heiligdom te maken als hun stad werd gespaard. De bouw vond plaats van 1872 tot 1884. De basiliek is een mix van Gothic en Byzantijnse stijlen met een rijk versierde interieur. Het uitzicht uit te breiden tot de Croix-Rousse en de Terreaux districten, het Quartier Saint-Jean verder de heuvel af, en de Place Bellecour aan de rechterkant.

Dagelijks geopend: 7:00-19:00

10 Primatiale Cathédrale Saint-Jean Baptiste
http://cathedrale-lyon.cef.fr/
Place Saint-Jean, Lyon
Gebouwd in de 12e eeuw, is de prachtige kathedraal van Saint-John die bekend staat om zijn 13de tot 14de-eeuwse gebrandschilderde ramen. Het grote roosvenster dateert uit 1392 laat in een caleidoscoop van kleurrijke licht. De kathedraal is vooral Romaanse met een laat gotische gevel. Een van de meest interessante eigenschappen is de astronomische klok gemaakt door Nicolas Lippius in 1598. De kathedraal heeft ook een opmerkelijke bel (uitgebracht in 1622) met de naam “Anne-Marie de la Primatiale”, dat is een van de grootste ooit gemaakt en wordt alleen gebeld op katholieke feestdagen. Voor een goed uitzicht op de kathedraal van een afstand, gaat u naar de dijk vlakbij de Pont Bonaparte. Dagelijks geopend: maandag tot en met zaterdag 8:15-17:45,  en zondag van 08.00-19:00

Restaurants:
Canut et les Gones
Deze prachtige bistro beweert een traditionele kurk (Lyon taverne), maar het is veel meer dan dat, en zeker de moeite van het vinden van op de rand van de Croix-Rousse kwartaal waard. Ten eerste is het decor die eigenaar Frank Blanc heeft opgebouwd met meer dan 20 jaar van uitstapjes naar rommelmarkten en garage verkoop. Het creëren van een reeks van eetzalen dat een Aladdin’s grot van retro decors lijken. Traditionele Lyon gerechten, zoals een dikke plak van lieu jaune (pollak) met koriander boter, pompoen puree, gebeitst mango en geroosterde jonge prei – zonder dat het negeren van de klassiekers zoals een gratin van andouillette worst met aardappelpuree.
• 29 rue Belfort, + 33 478 291723, lecanutetlesgones.com. Lunch plat du jour € 10,50, drie-gangen menu € 28,50

La Cave d’à Côté
Verstopt in een donkere, smalle steeg, heeft deze stijgende gewelfde wijnkelder gedateerd uit de 18e eeuw en is omgebouwd tot een funky wijnbar, een van Lyon’s meest populaire avond ontmoetingsplaatsen. U kunt op een leren bank in de lounge zitten of aan één van de gemeenschappelijke tafels en selecteer wijnen uit een lange lijst van Côtes-du-Rhônes en Beaujolais, waaronder een scherpe Beaujolais Blanc dat de eigenaar, Fred, produceert in zijn eigen wijngaard. De service is vriendelijk, maar een beetje chaotisch, en het eten is beperkt tot platen van vleeswaren en kaas naar de wijnen te begeleiden. Maar dat maakt het de perfecte plek om de specialiteiten van deze onderdelen, zoals rozet de Lyon worst, Saint-Marcellin kaas en saucisse à la pistache ontdekken.
• 7 rue Pleney, + 33 478 283146. De grote delen plateau kan duur lijken voor € 20, maar het is gemakkelijk genoeg voor twee.

Le Jean-Moulin
Uit eten in Lyon gaat niet alleen over de traditionele bouchons en tempels van de gastronomie Michelin ster. Er zijn een aantal nieuwe betaalbare eigentijdse restaurants gerund door opkomend jonge chef koks die herdefiniëren gastronomische gerechten en verleidelijke diners met hun proeverij. Grégoire Baratier is slechts 28 jaar oud, maar zijn koele moderne eetzaal, aan de oevers van de Rhône, is elke nacht vol, dat is niet verwonderlijk hij biedt een creatieve drie gangen menu aan voor slechts € 24,90.
• 22 Rue Gentil, +33 478 373797, lejeanmoulin.fr. Traditionele drie gangen lunchmenu € 13,50, ‘s avonds drie gangen menu € 24,90

Bouchon Le Jura
Le Jura is de perfecte plek om  in de traditionele wereld duiken van de beroemde bouchons in Lyon. Een kleine, gezellige eetzaal blijft onveranderd sinds de dag dat het werd geopend in 1867, en de eigenaar chef Brigitte Josserand heeft getrouw herschapen aan de karakteristieke gerechten van Lyonnaise. Dit is een avontuurlijke plek en bestel de uitdagende tête de veau of tablier de sapeur (gefrituurde gepaneerde pens), smakelijke andouillette worstjes gesmoord in een rijke Beaujolais saus, of het licht, pluizig gâteau de foie de vollaille (mousse-achtige kippenlever terrine)
• 25 rue Tupin, +33 478 422057, lejura.cartesurtable.com. Lunch dagschotel € 13, ‘s avonds menu € 26,50

in Cuisine
Evenals de 4000-oneven kookboeken, is er een delicatessenwinkel, een boetiek voor keukengerei, die een volledig uitgeruste culinaire workshop aanbieden met lessen voor volwassenen en kinderen. Cuisine heeft in het midden, een lichte, luchtige, atrium café dat de gehele dag thee en koffie met gebak serveert, en een van de beste lunch aanbieden in de stad. De gerechten zijn een wereld van de traditionele Lyon koken, het aanbieden van een romige witlof en honing velouté, artisjok en Parmezaanse taart of een schaal en schelpdieren stoofpot, allemaal met behulp van verse producten die dag uit de markt.
• 1 place Bellecour, + 33 472 411800, incuisine.fr. Drie gangen lunchmenu € 13,50; er is altijd een vegetarische optie of een glutenvrije optie.

Vervoer:
Lyon is meer dan voldoende uitgerust met openbaar vervoer met o.a. vier metrolijnen, twee kabel auto’s ( “la ficelle”), twee tram routes en meer dan honderd buslijnen door de stad en de buitenwijken. In plaats van te piekeren over de onderhandelingen over de opties voor openbaar vervoer in het Frans Lyon zijn er ook opties voor het krijgen van rondleiding door de stad door middel van Toerist Taxi’s, fietsen. Toerist Taxi’s zijn een ontwikkeling met dank aan het Visitor Bureau. Opgeleide chauffeurs zorgen voor commentaar aan hun passagiers als ze door de straten van Lyon rijden. Ze hebben betrekking op zowel de stad en de buitenste gebieden, en stopt (zonder extra kosten) op oud Lyon ambachtelijke workshops. Reserveer vooruit er zijn slechts 15 Toerist Taxi’s in dienst, met ingang van begin 2006.

Luchthaven
http://www.lyonaeroports.com/en/
Lyon-Saint-Exupéry (IATA: Lys, ICAO: LFLL), voorheen bekend als Lyon Satolas Airport, is de internationale luchthaven van Lyon, de op twee na grootste stad van Frankrijk en een belangrijk transport faciliteit voor de hele regio Rhône-Alpes. Het ligt in Colombier-Saugnieu, 11 nautische mijl (20 km, 13 mijl) ten zuidoosten van het centrum van Lyon. De luchthaven bestaat uit drie terminals en twee startbanen noord en zuid. De luchthaven heeft een capaciteit van 9,6 miljoen passagiers.

Hotels:
Loge des 3 Maries
21 quai Romain Rolland – 69005 Lyon – Frankrijk
Dit moderne appartement ligt in het centrum van het oude Lyon, op 240 meter van de Kathedrale Saint-Jean. Het beschikt over een eigentijdse inrichting met stenen muren en heeft een eigen badkamer met een inloopdouche en een haardroger en keukengerei en in de kleine eetzaal kunt u genieten van maaltijden.

De rechteroever van de rivier de Saône ligt op 110 meter van het appartement en Lyon-Saint-Paul Het treinstation ligt op 500 meter afstand. Een pendeldienst naar de luchthaven voor Saint-Exupéry luchthaven is op aanvraag beschikbaar.

Le Jardin de Beauvoir
8, rue de Trion – 69005 Lyon – Frankrijk
Le Jardin de Beauvoir ligt in het oude Lyon, is een B & B gevestigd in een typisch 19e-eeuws huis, op slechts 250 meter van het Romeinse theater. Het is omgeven door een bloemrijke tuin met boomgaard met een eigen ingang. Alle geluiddichte kamers van Le Jardin de Beauvoir hebben uitzicht op de tuin en een parketvloer. Elke kamer beschikt over een koffiezetapparaat en een eigen badkamer met gratis toiletartikelen en een haardroger.
Er wordt elke ochtend een continentaal ontbijt geserveerd in de eetzaal. Er is een restaurant op 300 meter van de B & B. De B & B ligt op 600 meter van de basiliek van Notre-Dame de Fourvière en op 21 km van Lyon-Saint Exupéry.

Grand Hotel des Terreaux
16 rue Lanterne – 69001 Lyon
Dit hotel ligt aan de Presqu’île in Lyon en biedt een overdekt zwembad en kamers met een flatscreen tv en gratis wifi. Alle kamers zijn individueel ingericht. Ze zijn bereikbaar met een lift en beschikken over een unieke inrichting en een eigen badkamer met een douche of een bad.
Het hotel serveert een ontbijtbuffet, waar gasten van kunnen genieten in de eetzaal of op aanvraag in hun kamer. Het Grand Hôtel des Terreaux heeft ook een bar waar gasten kunnen ontspannen met een drankje in de avond.
De receptie van het hotel is 24 uur per dag geopend en er zijn gratis kranten beschikbaar in de lobby. Een breed scala aan restaurants, bars en cafés zijn te vinden naast het hotel.

Festivals:

Nuits de Fourvière Festival:
Elke zomer, is het open air festival Nuits de Fourvière dat vindt plaats in het prachtige antieke Romeinse theater van de Lyon (4700 zitplaatsen). Gedurende een periode van twee maanden van juni tot juli, het festival legt op het podium bijna 50 optredens met diverse concerten, theater- en dansvoorstellingen en muziek films programma. In de ruimte van 10 jaar, heeft de Nuits de Fourvière uitgegroeid tot een toonaangevend theater evenement onder de grote internationale festivals en een must op de Lyon zomer culturele scene. Een festival niet te missen! http://www.nuitsdefourviere.fr

Jazz festival van de Vienne:
Gelegen op 20 km ten zuiden van Lyon, in de stad van Vienne herbergt een van de beste jaarlijkse Jazz Festival in de wereld. Gedurende twee weken (eind juni en begin juli), komen grote sterren om een optreden op te voeren en te genieten van goede jazz muziek in de bijzondere omgeving van Vienne’s Antique Romeins theater (13.500 zitplaatsen). Een unieke sfeer die iedereen maakt weer op hun voeten!

http://www.jazzavienne.com

Lyon Film Festival:
Sinds 2009 is de stad van Lyon, de geboorteplaats van de Lumière bioscoopfilms zijn eigen grote festival gewijd aan 114 jaar filmgeschiedenis. De films zijn allemaal in hun oorspronkelijke talen en worden gepresenteerd door verschillende persoonlijkheden (acteurs, regisseurs, critici, etc) en zijn gericht op het grote publiek en filmliefhebbers. De eerste editie van het festival van Cinema Lumière 2009 bracht hulde aan de Italiaanse filmmaker Sergio Leone met Clint Eastwood als special guest. Bezwijken voor alle geneugten aangeboden door de meesterwerken van de 7de kunst!
http://www.lumiere2009.org

Het Festival of Lights:
het is het grootste evenement in Lyon met 4 miljoen bezoekers het meer dan vier daagse festival. Iedere 8 december, plaatsen de mensen van Lyon een kaarsje en/of lampen in hun ramen ter ere van de Heilige Maagd Mary. Vandaag de dag verlicht Lyon zijn belangrijkste historisch gebouw en zijn architectonische schatten en viert het licht in al zijn vormen en technieken. Ja, zeker, Lyon is de andere stad van het licht!
http://www.lumieres.lyon.fr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts