Bezienswaardigheden Leeds nederlands

2016-12-31

Bezienswaardigheden Leeds

Een van de snelst groeiende steden in het Verenigd Koninkrijk is Leeds. Leeds is de blitse belichaming van herontdekte stad in het noorden vol met zelfvertrouwen. Meer dan een decennium van herontwikkeling heeft het centrum van de stad zien transformeren van een bijna vervallen molen stad naar een visie van de 21e eeuw, met wolkenkrabberhotels kantoorgebouwen, glas en staal water appartementencomplexen en gerenoveerde Victoriaanse winkelgalerijen. De financiële crisis van 2008-2010 kwamen veel flagship ontwikkelingsprojecten tot stilstand, maar torenkranen beginnen te ontkiemen op de skyline weer en een enorme nieuwe entertainment venue, de Leeds Arena is geopend in 2013.

Bekend als de ‘Knightsbridge van het Noorden’, heeft Leeds een zelf gemaakte shopping walhalla, de straatjes met bruisende winkelcentra en de top namen in de mode. En als je hebt gewinkeld tot je hebt laten vallen, is er een overvloed aan pubs, clubs en uitstekende restaurants om te ontspannen.

 

Bezienswaardigheden in Leeds

Civic Quarter

De hub van Leeds is het voetgangersgebied die bekend staat als City Square en beroemd is om zijn vele standbeelden, met inbegrip van de cijfers van de Zwarte Prins en uitvinder James Watt. In de omgeving is de Joseph Priestley Kerk, evenals het spectaculaire stadhuis, in 1858 ingewijd door koningin Victoria. Een mooie Corinthian colonnade siert de voorkant, gedomineerd door een 200 ft hoge klokkentoren, en de sierlijke Victoria Hall wordt vaak gebruikt voor concerten. Een andere belangrijke stads structuur is de Leeds Civic Hall met zijn versierde torens.

Locatie: City Square / Millennium Square, Leeds

Officiële site: www.leeds.gov.uk/museumsandgalleries/Pages/Leeds-Art-Gallery.aspx

Headrow en Briggate

De Headrow is een voetgangers vriendelijke straat waar een stuk van de belangrijkste winkelstraat van de stad, maatschappelijke en culturele attracties zijn te vinden. De Headrow leidt naar Westgate, Eastgate en Quarry Hill, wat ook belangrijke culturele bezienswaardigheden zijn, net zoals het West Yorkshire Playhouse het grootste productie theater buiten Londen en het monumentale Leeds City Rassen, de oudste concertzaal in de wereld. Een andere theatrale bezienswaardigheid is het Grand Theatre, een operahuis dat dient als thuisbasis van Opera North.

Johannes de Evangelist Kerk

De mooiste van de Leeds kerken is de St John’s in New Briggate, gebouwd in 1634. Het interieur is opmerkelijk voor het hebben van twee beuken, evenals de originele Renaissance doksaal, preekstoel en kraampjes. Andere religieuze plaatsen die een bezoek waard zijn, zijn de St Anne’s Cathedral, de rooms-katholieke kathedraal in Cookridge St (bouwjaar 1904); de Georgische Kerk van de Heilige Drie-eenheid op de rivieroever in Boar Lane (1727); en St Peter’s, een middeleeuwse kerk herbouwd in 1841 en de oudste parochiekerk in Leeds.

Adres: 23 New Briggate, Leeds

Officiële site: www.visitchurches.org.uk/Ourchurches/Completelistofchurches/Church-of-St-John-the-Evangelist-Leeds-West-Yorkshire/

Leeds Corn Exchange

Een van de slechts drie van dergelijke structuren die het hebben overleven in het Verenigd Koninkrijk, zijn de monumentale Leeds Corn Exchange die wordt beschouwd als een van Engelands mooiste Victoriaanse tijdperk gebouwen. Ontworpen door Cuthbert Brodrick en voltooide in 1864, het gebouw is nu de thuisbasis van een eclectische verscheidenheid aan winkels, galeries en cafés.

Locatie: Call Lane, Leeds

Officiële site: http://leedscornexchange.co.uk/

Officiële site: www.royalarmouries.org/

Leeds Industrial Museum op Armley Mills

Gelegen op slechts twee mijl ten westen van het stads centrum van Leeds op Canal Road staat het voormalige Armley Mills, ooit ’s één van werelds grootste wollen molens en nu de thuisbasis van de uitstekende Leeds Industrial Museum. Het museum presenteert de fascinerende geschiedenis van de wolproductie in Yorkshire uit de 18e eeuw, evenals tentoonstellingen met betrekking tot de productie van textiel en kleding, drukwerk, engineering en locomotieven. Het Thwaite Mill, een zorgvuldig gerestaureerde watermolen in het nabijgelegen Stourton, is ook een bezoek waard.

Locatie: Canal Rd, Armley, Leeds

Officiële site: www.leeds.gov.uk/museumsandgalleries/Pages/armleymills.aspx

Temple Newsam House

Temple Newsam House is een Tudor-Jacobean herenhuis met 40 kamers in een 900-acre park aan de oustskirts van Leeds. Het was de geboorteplaats van Lord Darnley, de echtgenoot van Mary Queen of Scots, en bevat veel oude meesterlijke schilderijen, maar ook meubels door Thomas Chippendale ontworpen en collecties van Leeds Creamware. Het huis ligt midden in een prachtige omgeving met prachtige rozenstruiken en rododendrons, evenals één van de grootste werken zeldzame rassen boerderijen in Europa.

Locatie: Temple Newsam Rd, Leeds

Officiële site: www.leeds.gov.uk/museumsandgalleries/Pages/Temple-Newsam.aspx

 

Verblijfplaatsen

Het stadscentrum van Leeds is eigenlijk vrij klein. Om er het meeste uit te kunnen halen moet je echt verblijven in het midden van alles, zodat je niet te veel moeite hoeft te doen met het openbaar vervoer. Er zijn veel goede plekken om te verblijven, en de meeste accommodaties zijn centraal gelegen. B & B’s worden bijna uitsluitend gevestigd in studenty Headingley en andere voorsteden, maar het goede nieuws is dat er veel betaalbare accommodaties en hotels keten, meestal binnen de kleine ring in de stad, met prijzen vanaf zo’n € 40 per nacht. Prijzen zijn verrassend zacht, weekend tarieven zijn vaak lager (wanneer de zakelijke handel is opgedroogd), en er zijn een aantal echt goede deals op de liefhebbende plaatsen, vooral als je in staat bent om vooraf te reserveren. Er is geen centrale backpacker of jeugdherberg accommodatie – de begroting ketens die markt dichtgenaaid – en terwijl er campings net buiten de stad zijn, zou je een heel vreemd soort bezoeker van Leeds zijn op een camping vakantie.

Quebecs (£ 75- £ 115)

9 Quebec Street, Leeds LS1 2HA

West Yorkshire

Voor hedendaagse woningen met een beetje meer van een ziel, probeer Quebecs, waarin de grote oude gebouwen van de stad voormalige Liberal Club beslaat. Alle Victoriaanse rode baksteen, glas in lood, eikenhouten en prachtig gezellige kamers en lounges. De kamers hebben de neiging om op de statige en vintage kant van de boetiek, hoewel de ruimte krap kan zijn tenzij je in voor een upgrade of een suite zit. Geen kamers zijn echter hetzelfde, en al maken de meeste van hoge plafonds van het gebouw en de grote ramen. Onze favoriete hoek? De eiken trap en onder de glas in lood in de gallerij, waar u nog even kan zitten voor een drankje voor het slapengaan.

DoubleTree by Hilton (£ 75- £ 100)

Granary Wharf, 2 Wharf Approach, LS1 4BR

West Yorkshire

voorheen het Mint Hotel – – De waterkant Granary Wharf gebied, achter het station, heeft een flinke opknapbeurt gehad in de afgelopen jaren, met ontwikkelingen als het Doubletree. Elke grote nacht uit moet met een drankje in de bovenste verdieping de Sky Lounge bar. De kamers hier zijn stijlvol, compleet met iMac-tv’s, MP3-dockingstations en walk in douches. Het is eigentijds zonder over de top tezijn, en heeft de vloer tot het plafond ramen die het grootste deel van het uitzicht maken (een vegende panorama van de stad te garanderen, uit de extra voor een club kamer of een suite op de hogere verdiepingen) . Het hotel City Cafe is ook goed beschouwd, en er zijn grachtenpand drankjes en diners in de zomer.

 

Waar te eten

Restaurants in Leeds zijn zeker gebogen op een aantal behoorlijke, indrukwekkende, bekende, restaurants met een culinaire invloed is meer dan gerechtvaardigd door de constante kwaliteit die uit de keukens geserveerd wordt. Van klassiek Italiaans tot vegetarische restaurants en curry huizen te kleine operaties met ongeëvenaard dienst of gladde en chique plekken met één oog op die folk bij Michelin, Leeds heeft vrijwel alles als het gaat om vast komen te zitten in de fijne gerechten.

Roots and Fruits

Vegetarisch restaurant met een Mexicaans thema en uitstekende desserts. Het is zonder vergunning, hoewel klanten hun eigen drank flessen mee kunnen nemen.

Adres: 10-11 Grand Arcade, + Leeds, LS1 6PG

Openingstijden: Dagelijks 11:00-19:00

De man achter het gordijn

Een fijn restaurant dat een zeer fraaie 12-gangen menu kenmerkt. Het is niet goedkoop, maar is de moeite waard een uitspatting voor een speciale gelegenheid.

Adres: 68-78 Vicar Lane, Leeds, LS1 7JH

Openingstijden: Lunch: vr-za 12.30-16:00; Diner: ma-za 18.30-21.30pm

Aagrah

Beheerd door een familie van reeks restaurants die top klasse Indiase gerechten serveren. De romige Hyperabadi wordt aanbevolen, maar er zijn meer bekende gerechten op het menu.

Adres: St Peter’s Square, Quarry Hill, Leeds, LS9 8AH

Openingstijden: ma-za 17:30-00:00t; zon 16.30-22.30

 

Leedse bewoners zijn blij, want als ze niet heel veel geld hebben kunnen ze nog steeds uit eten in een aantal echt goede restaurants. En hebben ze goede keuze, met inbegrip van klassieke Italiaanse, smakelijke vegetarische gerechten en nog veel meer.

Archies Bar and Kitchen

Deze bar en restaurant eronder Leeds station vervangt Wasabi-Teppan Yaki en overspant twee van donkere bogen Granary Wharf’s.

Adres: The Dark Arches, Graanschuur Wharf, Leeds, LS1 4BR

Pieminister

Met als 150 jaar gekookt te hebben, weet deze partij een ding over goed eten.

Adres: 15-17, Duncan Street, Leeds, LS1 6DQ

Openingstijden: Maandag tot zaterdag – 10:00 tot laat, Sun – 11:00 tot laat

NOM

Kwaliteit Vietnamese straat eten die niet zal breken de bank. Proef de wil van Pho en wat armoedig mi met een keuze van prikkelende vullingen te eten of mee te nemen.

Adres: 77A Great George Street, Leeds, LS1 3BR

Openingstijden: ma-vr 11:00-5:00; Zat middag-16:00

 

Aanbevolen evenementen in Leeds

Kunsttentoonstellingen in Leeds

Leeds ‘art scene is niets als de andere kunsttentoonstelling, met alles van grote exposities van bekende kunstenaars naar onder de radar showcases van het werk van de allerbeste opkomend talent, er is zeker veel te zien. En dat is voordat we zelfs de slag te gaan op de architectonische hoogstandjes van de galerijen zelf. Maar misschien is het beste ding over het zien van kunst in Leeds? Het grootste deel van het is gratis. En het is moeilijk om een vuist op dat schudden.

Muziekevenementen in Leeds

Als een van de grote steden op de tour circuit, is Leeds nooit te strijden om de stellaire muzikale talenten maken hun weg in het Verenigd Koninkrijk aan te trekken. Maar Leeds big scene is zo veel meer dan massale festivals in de zomer of uitverkochte optredens in de First Direct Arena. We hebben een van de beste live muziek scènes in het bedrijfsleven niet tot één van de land de beste club van de scènes te noemen die jou helpen om te inspireren, te maken en aan te scherpen sommige serieus geloofwaardig muzikaal talent.

 

Openbaar vervoer

Het bussysteem in Leeds is een relatief eenvoudig maar uitgebreid systeem, en is de methode van het openbaar vervoer het meest gebruikt door Leeds reizigers voor lokale reizen. Voor lokale bus tijden zien wymetro.com. Als u reist vanuit de buitenwijken naar het stadscentrum van Leeds of over Leeds vraag de chauffeur voor een dag ticket. Dit kost £ 4,00 en kunt u rijden op alle First Leeds bus binnen de Leeds Metropolitan grens (na 9.30 uur op weekdagen en de hele dag in het weekend).

Op maandag tot en met zaterdag een frequente (elke 6-7 minuten) busdienst tussen het station, Leeds University, Leeds Metropolitan University, het winkelcentrum, de coach / busstation en de markt. Er is een vast tarief van 50p te rijden op deze dienst, tenzij u al een Metro WY concessie. (Buskaart of ticket).

Binnen Leeds zijn er tal van taxi’s – het is het beste om licentie taxi’s (zwart geverfd en wit) in plaats van een eigen huurauto’s te gebruiken.

 

Noodnummers

101 moet worden gebruikt voor alle niet-dringende situatie als een misdrijf of vermoedelijke drugshandel te melden. Dove, slechthorende of spraakstoornissen kunnen teksttelefoon 18001 101 te gebruiken.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts