Bezienswaardigheden Gdansk

Gdansk
2017-01-06

Bezienswaardigheden Gdansk

Attracties in Gdansk

Er is geen andere plek zoals Gdansk. Andere steden kunnen lijken op Gdansk. De unieke locatie en meer dan duizend jaar geschiedenis. Toch heeft de stad een overvloed aan mysteries; Het heeft zijn eigen geest, die het onmogelijk maakt om Gdansk te verwarren voor een andere plaats.

1 Europees Solidarity Centre

Europees Solidarity Centre is gevestigd in een verbijsterende lelijk, oh-zo 21e-eeuwse hulk van de architectuur. De tentoonstelling in deze ongemarkeerde centrum (zal het vinden van de ingang van uw eerste taak zijn) is in korte tijd uitgegroeid tot een van unmissables Gdansk sinds het in 2014 geopend is. Audioguide geklemd oren, de zeven zalen te onderzoeken naoorlogse strijd van Polen voor de vrijheid, van de stakingen van de jaren 1970 tot de ronde-tafel-onderhandelingen van de late jaren 1980 en verder. De displays zijn een mix van state-of-the-art multimedia-ervaringen en echte voorwerpen. Duurt minstes twee uur.

Locatie Gdansk, Polen

Adres Plac Solidarności 1

Telefoon +48 58 772 4112

Meer informatie www.ecs.gda.pl

Prijzen toelating €3,90

Openingstijden 10:00-20:00 juni-september, om 18:00 oktober-mei

 

2 St Mary’s Church

Domineert het hart van de belangrijkste stad, is St Mary’s vaak aangehaald als de grootste bakstenen kerk in de wereld. Zijn massieve kraakpand toren klimt 78m hoog in de Gdansk stadsbeeld. Begonnen in 1343, St Mary’s niet de huidige proporties tot 1502. Gebruik de 15e-eeuwse astronomische klok, geplaatst in het noordelijk transept, en de kerktoren (405 treden boven de stad) is niet te missen.

Op het eerste gezicht ziet de helder witte er leeg uit, maar lopen rond haar 30-tal kapellen om te ontdekken hoe vele opmerkelijke kunstwerken zijn verzameld. In de vloer alleen al zijn er ongeveer 300 grafstenen. In de kapel aan de achterkant van de linker (noordelijke) gangpad is een replica van het Laatste Oordeel Memling’s – het origineel is in het Nationaal Museum van de Afdeling Vroege Art.

Locatie: Gdansk, Polen

Adres: ul Podkramarska 5

Meer informatie: www.bazylikamariacka.pl

Prijzen volwassenen/ kinderen: €1,00/€0,50, toren €1,30/€0,65

Openingstijden: 08:30-18:00, behalve tijdens kerkdiensten

 

3 Długi Targ

Długi Targ (Lange Markt) was ooit de belangrijkste stadmarkt en is nu de belangrijkste focus voor bezoekers. Dingen zijn een beetje toeristisch hier de afgelopen tien jaar (dubieuze amber kraampjes, restaurant sjacheraars) geworden.

Volgens de lokale legende, de Neptunus-fontein naast het stadhuis eenmaal gutste uit met het handelsmerk Gdańsk likeur, Goldwasser. Zoals het verhaal gaat, spoot uit de drietand water op een vrolijke avond en Neptunus bevond zich bedreigd door de drukte van dronken lokale bevolking die niet hun geluk kon geloven. Misschien is dat de reden waarom in 1634 de fontijn werd omheind met een smeedijzeren barriére. Het bronzen standbeeld zelf was het werk van de Vlaamse kunstenaar Peter Husen; gemaakt tussen 1606 en 1613, is het de oudste wereldlijke monument in Polen. Een menagerie van stenen zeedieren werd in de jaren 1750 toegevoegd tijdens de restauratie van de fontein.

Het nabijgelegen Golden House ontworpen door Johan Voigt in 1618, heeft de rijkste gevel in de stad. In de friezen tussen de verdiepingen zijn 12 uitbundig versierde scènes afgewisseld met bustes van beroemde historische figuren, waaronder twee Poolse koningen.

Bezienswaardigheden

 

4 St Bridget’s Church

St Bridget’s Church is pgericht meer dan 700 jaar geleden, St Bridget’s werd teruggebracht tot middeleeuwse steengruis in 1945, en tot 1970 mochten alleen de buitenmuren blijven staan. Zeer weinig van de vooroorlogse meubels hebben het  overleefd, maar als je de zin hebt genomen om naar Amber te gaan weet je zeker het spectaculaire 174cm-high amber monstrans de boom des levens en het monumentale hoogaltaar beeltenis te waarderen. Deze recente bouw is het hoogtepunt van het interieur en bevat een record 6500kg van gepolijst prehistorische boom hars.

Lech Wałęsa woonden hier toen hij een onbekende elektricien in de nabijgelegen scheepswerf was. Met de golf van stakingen in 1980 werd de kerk een groot voorstander van de werf werknemers, en de priester Henryk Jankowski nam elke gelegenheid om hun mening te uiten in zijn preken. De kerk blijft een verslag van de Solidariteit periode met een aantal hedendaagse werken in verband met de vakbond en de moderne Poolse geschiedenis in het algemeen. U vindt de grafsteen van de vermoorde priester Jerzy Popiełuszko, de Katyń grafschrift en  een verzameling van kruisen uit de jaren 1980 en ’88 en een deur bedekt met bas-reliëfs van scènes uit de geschiedenis van Solidariteit vind u allemaal in het rechter (noordelijke ) gangpad.

Locatie: Gdansk, Polen

Adres: ul Profesorska 17

Prijzen: volwassenen / kinderen €0,50/€0,25

Openingstijden: 07:00-07:00

 

5 Nationaal Museum van de Afdeling Early Art

Het hotel ligt net buiten de belangrijkste stad, het Nationaal Museum van de Afdeling Early Art is ondergebracht in de gewelfde interieur van een voormalig Franciscaner klooster. Het heeft betrekking op het brede spectrum van de Poolse en internationale kunst.

Het biedt uitgebreide collecties van schilderijen, houtsnijwerk, goud en zilverwerk, borduurwerk, stoffen, porselein, aardewerk, smeedijzer en meubels.

Enkele van de hoogtepunten zijn het oorspronkelijke figuur van St George van de torenspits van het ter ziele gegane Hof van de Priesterbroederschap St George, een assortiment van grote uitbundige versierde Danzig-stijl kasten (typisch voor de stad, van waar ze werden alle verzonden over de land), en een aantal prachtige keramische tegelkachels.

De 1e verdieping is gewijd aan schilderijen, met een hoofdstuk gewijd aan de Nederlandse en Vlaamse werken. De parel van de collectie is van Hans Memling (1435-1494) drieluik van het Laatste Oordeel, één van de vroegere werken van de kunstenaar, daterend van 1472 tot 1473. U vindt hier ook werken van de jongere Brueghel en Van Dyck, en de prachtig macabere Hell van Jacob Swanenburgh, die de meester van de jonge Rembrandt was.

Locatie: Gdansk, Polen

Adres: ul Toruńska 1

Meer informatie: www.mng.gda.pl

Prijzen volwassenen / kinderen: €2,20/€1,10. gratis vrijdag

Openingstijden: di-zo mei-september  10:00-17:00, ma-vr  09:00-16:00, zaterdag en zondag oktober-april 10:00-17:00

 

6 National Maritime Museum

Dit is een uitgestrekte tentoonstelling van de maritieme geschiedenis en de rol van Gdansk door de eeuwen heen als een Baltische zeehaven. Hoofdkwartier is het miljoenen euro Maritime Cultureel Centrum, met een permanente interactieve tentoonstelling ‘People-Ships-Ports’. Andere tentoonstellingen zijn de MS Sołdek, het eerste schip werd gebouwd op de scheepswerf van Gdansk in de naoorlogse jaren, en de Żuraw, een 15e-eeuws laadkraan.

Deze tentoonstellingen over Ołowianka in de rivier de Motława illustreren de geschiedenis van de Poolse zeevaart van de vroegste tijden tot heden. Ze zijn voorzien van modellen van oude zeilen oorlogsschepen en poorten, een 9de-eeuwse dugout, navigatie-instrumenten, artillerie schepen, vlaggen en dergelijke.

Een andere interessante tentoonstelling is hier een verzameling van geborgen items uit de General Carleton, een Brits schip dat op mysterieuze wijze in de Baltische verdween in 1785.

Het museum veerdienst (per reis €0.30, gratis met ticket voor alle sites), shuttles tussen de kraan en het eiland.

Locatie: Gdansk, Polen

Adres: ul Ołowianka 13/09

Maritime cultureel centrum: +48 58 329 8700

Informatie: +48 58 301 8611

Meer informatie: www.nmm.pl

Prijzen: alle sites volwassene / kinderen €4,10/€2,30

Openingstijden: 10:00-18:00 dagelijks

 

7 Golden Gate

Golden Gate is Gebouwd in 1612, Golden Gate werd ontworpen door Abraham van den Block, de zoon van de man achter de decoratie van de Upland Gate. Het is een soort triomfboog versierd met twee verdiepingen colonnade en gegarneerd met acht allegorische standbeelden.

De vier cijfers aan de kant van de Gevangenis Tower vertegenwoordigen Vrede, Vrijheid, rijkdom en roem, waarvoor Gdańsk  altijd moeite had om het te bereiken ondanks de buitenlandse mogendheden (soms met inbegrip van de Poolse koningen). De sculpturen die aan de andere kant staat vertegenwoordigen voor de burgers ‘deugden: wijsheid, vroomheid, justitie en Concord. cijfers die vandaag zijn naoorlogse exemplaren van de 1648 originelen.

Zodra u de Golden Gate passeerd bent , bent u op zacht gebogen ulica Długa, één van de mooiste straten in Polen, die ondanks zijn naam (betekent “lange straat”), ligt op slechts 300 meter in de lengte. In 1945 was het gewoon een hoop van rokend puin. Stop bij de Uphagens ‘House aan  het gerestaureerde historische interieur  ziet u een  verzameling van prachtige ingerichte kamers met antiek meubilair uit de 18e eeuw.

 

8 Old Town Hall

Het oude Stadhuis was ooit de zetel van de oude stad raad. Een goed geproportioneerde renaissancegebouw bekroond met een hoge centrale toren typisch van zijn Vlaamse herkomst, werd het ontworpen aan het einde van de 16e eeuw door Antonius van Opbergen, de architect was later verantwoordelijk voor het Groot Arsenaal. De baksteen structuur subtiel versierd in steen, met inbegrip van de centrale deur en een fries met de schilden van Polen, Pruisen en Gdansk.

Het gebouw huisvest nu de Oostzee Culture Centre en een tentoonstellingsruimte. Ga naar boven naar de foyer, foyer staat bekend om zijn rijke decoratie, die deels werd samengesteld uit huizen van oude burgers. Let op de arcaden stenen muur (1560) met drie Romeinse goden in bas-reliëf. Het is ouder dan het stadhuis zelf. Een van de deuren leidt naar de Grote Zaal, die ook kan worden bezocht. Concerten worden hier gehouden; Controleer het programma voor meer informatie.

Locatie Gdansk, Polen

Adres: ul Korzenna 33

 

9 Ulica Mariacka

De meest sfeervolle straten van heel Gdańsk en één van de meest fotogenieke straatjes van Polen is deze lengte van kasseien tussen de waterkant St Mary’s Gate en de rode bakstenen hulk van St Mary’s Church. De staart is bijna volledig opnieuw gemaakt na de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk op basis van oude documenten, foto’s en illustraties, elk sierlijk detail is opgegraven uit het puin en na gemaakt.

Het is de enige straat met een volledige rij van terrassen, die de scène een heerlijke sfeer geeft. In de afgelopen jaren zijn er dingen echt tot leven komen, met een aantal ambachtelijke amber sieraden winkels, een aantal geweldige cafés en bars, en één van de beste hotels in het noorden van Polen (Kamienica Gotyk). Sommige van de beste kraampjes worden opgezet hier tijdens de Dominicaanse Fair.

Locatie: Gdansk, Polen

Adres: ul Mariacka

 

10 Sint-Niklaaskerk

Sint-Niklaaskerk is Opgericht door de Dominicaanse orde bij aankomst van Kraków in 1227, dit is een van de oudste plaatsen van de christelijke eredienst Gdańsk. Verbazingwekkend, het was de enige centrale kerk om geen schade van de Tweede Wereldoorlog te krijgen.volgens en oud verhaal hebben de aanvallende Sovjettroepen bewust de kerk niet beschoten, als gevolg van een hoge achting voor sinterklaas in de Orthodoxe traditie.

In tegenstelling tot de meest andere gotische kerken in de stad, is de muffe interieur van St Nick’s zeer rijkelijk versierd met zwart-goud barokke altaren en sierlijk gesneden, gevleugelde kerkbanken langs het schip. Het prachtige renaissance hoogaltaar van 1647 dat voor het eerst in het oog springt, gevolgd door de imposante barokke orgel dat een eeuw later is gemaakt.

Locatie: Gdansk, Polen

Adres: ul Świętojańska

Openingstijden: 07:30-08:00 tot 22:00

 

Evenementen

De Tri-City kalender heeft allerlei kleurrijke veren in de dop, waar ieder jaar nieuwe nummers worden toegevoegd. De Baltic komt meestal uit op de top wanneer biedingen worden geleverd om de internationale popfestivals te organiseren, en het nieuwe Heineken Opener Festival, het ziet er naar uit een dat het een vaste waarde word. De lente en de zomer beschikken over het aandeel van de culturele banket van de leeuw, met een aantal prachtige excursies in muziek, theater en de maritieme wereld.

Het Internationaal Festival van de Straat Feature is een van de ster shows – dit trekt komische en acrobatische tekens (vaak beide gecombineerd) uit de hele wereld aan. Verwacht een wervelende show waarin de lijnen tussen acteur en performer wazig zijn… Een van de oudste en ook de meest prestigieuze jaarlijkse evenementen in Gdansk is de St. Dominic’s Fair, die helemaal teruggaat tot 1260, toen paus Alexander IV verleende de Dominicaanse monniken het recht op een eerlijk in Gdansk te houden. Naast de schatten van de beurs zelf, die bijzonder sterk over kunst en amber zijn, het festival omvat een reeks evenementen van concerten tot vuurwerk.

Een andere gevestigde evenement is Gdynia’s Film Festival, dat is een van de belangrijkste celluloid vieringen in Polen blijft. Veel van de meest beroemde regisseurs van het land, zoals Kieslowki en Zanussi hebben deelgenomen aan de wedstrijd.

 

Het Eten

Restauracja KOS

KOS ligt op een prachtige locatie in het hart van de oude binnenstad van de stad, en maakt gebruik van de grote biertuin met uitzicht op een geplaveide straat voor voetgangers – de perfecte plek voor een middag. Probeer de Baltische zalm, gegrild met een subtiele witte wijnsaus, of de sappige ribben in een donkere saus doordrenkt met Żubrówka wodka naar iets sterker.

Restauracja KOS, Piwna 10/09, Gdansk, Polen, +48 58 301 09 09

Casino Diner

Gestyled na een ouderwetse Amerikaanse diner, wordt Casino uitgerust met cabine stoelen en een jukebox, en versierd met pop art schilderijen en sterke accentkleuren – maar gehuisvest in een historisch herenhuis Gdansk. De Spaanse peper hamburger is vooral aan te bevelen voor Spice liefhebbers, terwijl de blauwe en spek is meer een klassieke optie voor degenen die graag hun hamburgers interessant houden. De signature milkshakes of het kiezen voor een biertje – maar houd er rekening mee dat Casino meestal open blijft totdat de laatste klant vertrekt.

Casino Diner, Latarniana 2, Gdansk, Polen, +48 731 700 333

Brovarnia

Brovarnia – wat zich vertaalt naar ‘de brouwerij’ – is een restaurant en microbrouwerij gelegen aan Hotel Gdańsk, en het is één van de weinige dergelijke instellingen in Polen. Hun bieren variëren van schwarzbier aan lagers en speciale bieren, best gepaard gaan met klassiekers van stevige Poolse gerechten zoals de varkenspoot gebakken in huis bier, of de beroemde bier goulash met boekweit en ingemaakte komkommer.

Brovarnia, Szafarnia 9, Gdansk, Polen, +48 58 320 19 70

Józef K.

Józef K. maakt gebruik van  een cult Klubokawiarnia (club-cum-café) in het nabijgelegen Sopot, hij verhuisde naar Gdansk in 2013 en zijn nieuwe leven als oase van koele de oude binnenstad te beginnen. Vanuit haar intieme, vintage interieur aan het mismatch bestek, boeken verspreid over de eetzaal en eigenzinnig memorabilia uit een ander tijdperk, Józef K. weet precies wat ‘moeiteloze chic’ is.

Józef K., Piwna 02/01, Gdansk, Polen, +48 504 407 107

Alarmnummers

999: Ambulance

998: Brandweer

997: Politie

981: Hulp Road

986: gemeentepolitie


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts